Υπεύθυνη: Αμαλία Μάρκατζη

Φωτογραφίες συγκεντρώνονται και διαφυλάσσονται στο Λύκειο από την ίδρυση του το 1911.   Όπως είναι φυσικό, οι φωτογραφίες   των πρώτων ετών είναι λίγες.   με την πάροδο των ετών αυξάνονται και φθάνουμε στην σημερινή εποχή της ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής  όπου υπάρχει πληθώρα φωτογραφιών    που καλύπτουν κάθε γεγονός,  Η ίδρυση του ΛτΕ είχε σαν στόχους   την εξύψωση της ελληνίδας γυναίκας με την πνευματική καλλιέργεια και εργασία και τη διάσωση και διάδοση της παράδοσης. Το μεγαλύτερο φωτογραφικό υλικό σχετίζεται με την παράδοση.  Μέσα από ποσοτικά λιγότερες φωτογραφίες, προβάλλονται  οι άλλες δραστηριότητες και η εθελοντική πρόσφορα   των  μελών του ΛτΕ  σύμφωνα με τις ανάγκες της κάθε  χρονικής περιόδου.

Κατηγοριοποιούμε τις φωτογραφίες που σχετίζονται με την παράδοση, σε σχέση πάντα με το υλικό που έχουμε στο αρχείο μας, ως εξής:

1) Χορευτικές παραστάσεις με παραδοσιακές φορεσιές, με πρώτη αυτήν των Ανθεστηρίων τον Μάιο του 1911 στο Παναθηναϊκό Στάδιο και στη συνεχεία  πολυάριθμες παραστάσεις   της Χορευτικής Ομάδας εντός και εκτός Ελλάδας, με κορυφαίες αυτές στο Ωδείων Ηρώου Αττικού στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

2) Μέλη του ΛτΕ   φορώντας   τις φορεσιές  της συλλογής του ΛτΕ, πλαισιώνουν  μεγάλα γεγονότα της χώρας, όπως επίσημες αθλητικές διοργανώσεις, υποδοχές πολιτικών αρχηγών άλλων κρατών, εγκαίνια  σημαντικών εκθέσεων,  ομιλίες πνευματικών ανθρώπων, διεθνείς βραβεύσεις και συνέδρια, εκδηλώσεις των πρεσβειών της Ελλάδας στο εξωτερικό κ.α..  Μέσα από αυτές τις φωτογραφίες ξετυλίγεται η ιστορία του Λτε  παράλληλα με την κοινωνικοπολιτική ζωή  της Ελλάδας

3)   Η συλλογή  ΛτΕ σε φορεσιές και κοσμήματα άρχισε ταυτόχρονα με την ίδρυση του.   Στη διάρκεια των ετών έγιναν  πολλές φωτογραφήσεις των ενδυμασιών που τις φορούν μέλη του   ΛτΕ   η προσωπικότητες της Αθηναϊκής κοινωνίας. Το 2008 ολοκληρώθηκε η φωτογράφηση 4100 μουσειακών ενδυματολογικών  αντικειμένων και κοσμημάτων . καθώς και η τεκμηρίωση τους  Το κάθε αντικείμενο συνοδεύεται από 1 έως 8 φωτογραφίες ανάλογα με το ενδιαφέρον που παρουσιάζει.   Είναι διαθέσιμα στο κοινό,  στο διαδικτυο.

4)  Λαογραφικό υλικό, που προέρχεται από τις εξορμήσεις των δασκάλων χορού και των λαογράφων   στην επαρχία με σκοπό την ερευνά και καταγραφή μουσικοχορευτικου και ενδυματολογικού υλικού.

Η πρώτη συστηματική ταξινόμηση των φωτογραφιών γίνεται το 19…..   παράλληλα με τεκμηρίωση από μέλη του ΛτΕ   με  πολυετή  και έντονη παρουσία  και γνώση των δραστηριοτήτων   του Λυκείου.   

Το Φωτογραφικό αρχείο του ΛτΕ  

 

Σήμερα :

Α)  20000  πρωτότυπες φωτογραφίες  ανήκουν στο Φωτογραφικό αρχείο του ΛτΕ, έχουν μετατραπεί σε ηλεκτρονική μορφή Συνεχίζεται η διαδικασία της ψηφιοποίησης.

Β)   3000 φωτογραφίες  έχουν μετατραπεί σε ηλεκτρονική μορφή, και έχουν εμπλουτίσει το ηλεκτρονικό αρχείο. Οι πρωτότυπες φωτογραφίες έχουν επιστραφεί στα μέλη του ΛτΕ

Γ)     Υπάρχουν αρνητικά  σε γυάλινες πλάκες και φιλμ διάφορων μεγεθών  καθώς και slides,  που  επίσης θα μετατραπούν σε ηλεκτρονική μορφή.

Δ)    Υπάρχει επίσης μεγάλος αριθμός ψηφιακών φωτογραφιών που καλύπτουν τις δραστηριότητες του ΛτΕ από το 2003 μέχρι σήμερα.

 

Συνεχίζεται η προσπάθεια συγκέντρωσης φωτογραφιών  παλαιοτέρων ετών.  Τα μέλη   η οι οικογένειες τους  καταθέτουν η δανείζουν τα προσωπικά τους αρχεία για τον εμπλουτισμό του φωτογραφικού αρχείου του Λυκείου.