chemise 14276
Kolonato chemise, front
Kolonato chemise, front
Kolonato chemise, front
Kolonato chemise, front
Kolonato chemise, back
Kolonato chemise, back
Kolones with crimson and green almond coloured details 
Kolones with crimson and green almond coloured details 
Kolones (columns) and middle decoration 
Kolones (columns) and middle decoration 
Three columns at the back "mana"
Three columns at the back "mana"
Border, detail
Border, detail
Left sleeve, front
Left sleeve, front
Left sleeve, back
Left sleeve, back
Object Identity
Object ID Number
14276
Object name
chemise
Other / Local name
kamis
Style
costume with sigouni (sleeveless woollen coat)
Production date range
19th century
Part of outfit
No
Physical Description
Description
Κολονάτο πουκάμισο, νυφιάτικο και γιορτινό, που παίρνει τ' όνομά του από τις κολόνες, τις κατακόρυφες κεντητές ταινίες δεξιά κι αριστερά στη "μάνα", που φθάνουν από τον ποδόγυρο ως κάτω από το στήθος. Έξω από την Πελοπόννησο, κολονάτα πουκάμισα συναντάμε μόνο στην Τανάγρα και τα συγγενικά χωριά. Είναι απο βαμβακερό του αργαλειού, από βαμβάκι που οι γυναίκες επεξεργάζονται πριν το υφάνουν, όπως επεξεργάζονταν και το υφαντό πανί για να το λευκάνουν. Είναι φτιαγμένο από δύο κεντρικά φύλλα, την μπρος και πίσω "μάνα" πλάτους 50εκ. Η πίσω "μάνα" φθάνει 13εκ. κάτω από τους ώμους και συμπληρώνεται με μεγάλο κομμάτι πανιού και μια στενή λωρίδα στα δεξιά. Το φάρδος αυξάνει με πλαϊνές λόξες (λοξάρια ή κλίνγκια), μία δεξιά (13εκ.) και δύο αριστερά (43εκ.),
που φθάνουν κάτω από το μέσον της μανικοκόλλησης. Το δεξί λοξάρι έχει μικρό μάζεμα κάτω από τη μασχάλη. Τα ίσια, μονόφυλλα μανίκια ενώνονται κάθετα με τον κορμό του πουκάμισου. Η στρογγυλή λαιμόκοψη έχει ενισχυθεί με διπλή λωρίδα πανιού που στολίζεται, όπως και το κατακόρυφο άνοιγμα (25εκ.), με πρόχειρες διακοσμητικές βελονιές. Το βασικό χρώμα στις μεταξοκλωστές είναι το βαθύ λαδοπράσινο που φωτίζεται από βυσσινί/φούξια, τσαγαλί, χρυσαφί και υπόλευκες λαμπερές κλωστές. Η καγκελωτή βελονιά στις κολόνες, τον ενδιάμεσο στύλο και τον ποδόγυρο φωτίζει κι αυτή το κέντημα με τη χάρη της δαντέλας, ενώ οι υπόλοιποι εννέα συμπαγείς στύλοι, με την χαριτωμένη ανθική επίστεψη, προσθέτουν το κύρος τους στον διάκοσμο. Οι κολόνες κτίζονται από τετραγωνισμένο ανθικό μοτίβο με γερτό μίσχο που ζευγαρώνει συμμετρικά ως προς κεντρικό, κατακόρυφο άξονα. Το βασικό, διακοσμητικό μοτίβο του κεντήματος αποτελεί άκρως σχηματοποιημένη γυναικεία μορφή με τριγωνικό κορμό που στολίζεται με άγκιστρα στις δυο πλευρές του και απολήγει σε τριγωνική κεφαλή. Κατακόρυφα ζευγάρια από τέτοιες μορφές παρεμβάλλονται ανάμεσα στους στύλους, ενώ η ψηλότερη φέρει στέμμα από τετραπέταλο άνθος. Εστεμμένες είναι και οι δύο μορφές που πλαισιώνουν τον κεντρικό στύλο. Διπλή γραμμή πάνω από την κορυφή του στύλου συνδέει τις δυο κολόνες. Μέσα τους, στα δύο πλαϊνά, καθρεφτίζεται από μια γυναικεία μορφή, ενώ ανάμεσα στα δυο ζευγάρια, στο μέσον του στύλου, στέκεται άλλη μία. Δύο μοτίβα προβάλλουν με σαφήνεια στο δαιδαλώδες κυκλικό κέντημα του ποδόγυρου, στολισμένου με πολύχρωμα κομφετί. Σειρά από σταυρουδάκια φτιάχνει το τελείωμά του, ενώ στην κορυφή του, σειρά από "ανθρωπάκια" με σταυρόσχημο μοτίβο στην κοιλιά τους πιάνονται απ' τα χέρια στήνοντας κυκλικό χορό. Το ύφος του κεντήματος αλλάζει στα μανίκια που στολίζονται με οριζόντιες σειρές από ευκρινή γεωμετρικά και σχηματοποιημένα φυτικά μοτίβα. Οι επάνω, φυτικές, σειρές του κεντήματος σταματούν πριν πλησιάσουν τη ραφή και στη θέση τους τοποθετείται ανθάκι. Η ραφή πλαισιώνεται ως το μέσον του μανικιού από στενές κεντητές ταινίες με ζιγκ-ζαγκ.
Decoration & Patterns
Decoration
anthropomorphic decoration 
Decorative patterns / subjects
-
Decoration
geometric decoration 
Decorative patterns / subjects
-
Decoration
stylized vegetal decoration
Decorative patterns / subjects
flowers
Height
1.280
Width
0.940
Production
Maker / Designer / Brand
women themselves
Production date range
19th century
Production place (Country | Geographic Area | Prefecture & Region)
Greece | Peloponnese | Corinth
Vocha
Material
cotton
silk thread
Techniques
counted threadwork, counted one step vertical stitch
counted threadwork, double-darning stitch
counted threadwork, stitch that form a zic-zag
handwoven fabric
Use
User
woman
Status
bride 
Occasion
bridal
Date range
19th century
User
woman
Status
married woman
Occasion
festive
Date range
19th century
Place of use (Country | Geographic Area | Prefecture & Region)
Greece | Peloponnese | Corinth
Vocha
Acquisition
Acquisition method
Untraced Find
Documentation
Research bibliographic references
Papantoniou, Ι. 1976, "Οι χωρικές φορεσιές της Αργολιδοκορινθίας", Proceedings of the 1st International Conference of Peloponnesean Studies, Athens. 
Papantoniou, Ι. 1978, "Συμβολή στη μελέτη της γυναικείας ελληνικής παραδοσιακής φορεσιάς", Ethnografika, vol. 1: 5-93, Nauplion, Peloponnesian Folklore Foundation. 
Welters, L., "Women’s Traditional Dress in the Provinces of Argolida and Corinthia", Ethnografika vol.7: 17-30, Νauplion, Peloponnesian Folklore Foundation

Image license

Use the file or the thumbnail of the image according to the license:
CC BY-NC-ND 4.0

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives