chemise 8440/9
Kolonato chemise, front
Kolonato chemise, front
Kolonato chemise, front
Kolonato chemise, front
Kolonato chemise, back
Kolonato chemise, back
Kolonato chemise, embroidery of the sleeve
Kolonato chemise, embroidery of the sleeve
Kolonato chemise, kolones
Kolonato chemise, kolones
Kolonato chemise, embroidery of the border
Kolonato chemise, embroidery of the border
Object Identity
Object ID Number
8440/9
Object name
chemise
Other / Local name
kamis
Style
costume with sigouni (sleeveless woollen coat)
Production date range
19th century
Part of outfit
No
Physical Description
Description
Κολονάτο πουκάμισο, νυφιάτικο και γιορτινό, που παίρνει τ' όνομά του από τις κολόνες, τις κατακόρυφες κεντητές ταινίες δεξιά και αριστερά στη "μάνα", που φθάνουν από τον ποδόγυρο ως κάτω από το στήθος. Έξω από την Πελοπόννησο, κολονάτα πουκάμισα συναντάμε μόνο στην Τανάγρα και τα συγγενικά χωριά. Είναι από βαμβακερό του αργαλειού, από βαμβάκι που οι γυναίκες επεξεργάζονταν πριν το υφάνουν, όπως επεξεργάζονταν και το υφαντό πανί για να το λευκάνουν. Είναι φτιαγμένο από δύο φύλλα πλάτους 47,5εκ. το καθένα, την μπρος και πίσω "μάνα", που ενώνονται μέσω ενδιάμεσου πανιού με πιο αραιή ύφανση, που αρχίζει από την μπροστινή μανικοκόλληση και καταλήγει κάτω από τους ώμους στην πλάτη. Πίσω στους ώμους, και στις δυο πλευρές της στρογγυλής λαιμόκοψης, το πανί έχει
μαζευτεί με πρόχειρο ράψιμο. Κατακόρυφη λωρίδα περεμβάλλεται ανάμεσα στο πανί αυτό και τα ίσια, μονόφυλλα μανίκια. Μ' αυτήν, κάτω από τη μασχάλη, ενώνεται μικρό, στενόμακρο πανί που σουρώνει στην ένωση, και που συγκρατεί τις πλαϊνές λόξες (λοξάρια ή κλίνγκια), μία ψηλή και μια κοντύτερη αριστερά (πλάτους 53εκ.) και δυο ψηλές με μια κοντύτερη δεξιά (πλάτους 55εκ.). Η στρογγυλή λαιμόκοψη είναι ρελιασμένη με βαμβακερή κορδέλα του μέτρου, και το βαθύ (40εκ.) κατακόρυφο άνοιγμα κλείνει με λευκό κουμπάκι στην αρχή του. Το μετρητό κέντημα με την καγκελωτή βελονιά που του δίνει όψη δαντέλας, είναι φτιαγμένο με βαμβακερές κλωστές (κλωνές), στο κυρίαρχο ροδί χρώμα και με γαλάζιες λεπτομέρειες, χρωματικούς συνδυασμούς που χαρακτηρίζει την περιοχή της Αργολίδας. Το κέντημα διατάσσεται κυκλικά στον ποδόγυρο και στον γύρο των μανικιών, με μονές κατακόρυφες ταινίες τις δυο κολόνες. Εκεί επαναλαμβάνεται συνεχώς το ίδιο μοτίβο σε οριζόντια, αντικρυστή διάταξη ως προς τον κατακόρυφο άξονα, που, με κάποια φαντασία, θα μπορούσε να θεωρηθεί άκρως σχηματοποιημένο φύλλωτό κλαδί. Στο φαρδύ κέντημα των μανικιών, και με ανάλογη φαντασία, μπορούμε να διακρίνουμε τετραγωνισμένα ανθάκια βαλμένα σε εφαπτόμενες σειρές με λοξό προσανατολισμό όπως μας αποκαλύπτουν μόνον οι γαλάζιες λεπτομέρειες και το αραιότερο κέντημα κοντά στη ραφή. Η στενότερη κυκλική ταινία του ποδόγυρου παρατάσσει ξεκάθαρα δυο σειρές λουλούδια, η μία με ψηλούς μίσχους, ανάμεσα στους οποίους χωράει ακριβώς η δεύτερη σειρά με τα κοντύτερα λουλούδια. Εδώ, η χρωματική εναλλαγή γίνεται πολύ διακοσμητική.
Decoration & Patterns
Decoration
geometric decoration 
Decorative patterns / subjects
-
Decoration
stylized vegetal decoration
Decorative patterns / subjects
flowers, stems
Height
1.300
Width
1.010
Production
Maker / Designer / Brand
women themselves
Production date range
19th century
Production place (Country | Geographic Area | Prefecture & Region)
Greece | Peloponnese | Argolis
Argolida
Material
button
cotton
cotton ribbon
cotton thread
Techniques
counted threadwork, counted one step vertical stitch
counted threadwork, stitch that form a zic-zag
handwoven fabric
Use
User
woman
Status
bride 
Occasion
bridal
Date range
19th century
User
woman
Status
married woman
Occasion
festive
Date range
19th century
Place of use (Country | Geographic Area | Prefecture & Region)
Greece | Peloponnese | Argolis
Argolida
Acquisition
Acquisition method
Gift
Collector
Papantoniou Ioanna
Acquisition date (circa)
26/6/1973
Documentation
Research bibliographic references
Papantoniou, Ι. 1976, "Οι χωρικές φορεσιές της Αργολιδοκορινθίας", Proceedings of the 1st International Conference of Peloponnesean Studies, Athens. 
Papantoniou, Ι. 1978, "Συμβολή στη μελέτη της γυναικείας ελληνικής παραδοσιακής φορεσιάς", Ethnografika, vol. 1: 5-93, Nauplion, Peloponnesian Folklore Foundation. 
Welters, L., "Women’s Traditional Dress in the Provinces of Argolida and Corinthia", Ethnografika vol.7: 17-30, Νauplion, Peloponnesian Folklore Foundation

Image license

Use the file or the thumbnail of the image according to the license:
CC BY-NC-ND 4.0

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives