head kerchief 2216/1
Pietes from Hydra
Pietes from Hydra
Pietes from Hydra
Pietes from Hydra
Reverted symmetry at the vegetal motifs of the edging
Reverted symmetry at the vegetal motifs of the edging
The corner of the kerchief
The corner of the kerchief
Stylized leafy scrolls at the wold of the kerchief
Stylized leafy scrolls at the wold of the kerchief
Lace with needle at the finishing
Lace with needle at the finishing
Object Identity
Object ID Number
2216/1
Object name
head kerchief
Other / Local name
pleats or tsemberi
Style
island
Production date range
19th century
Part of outfit
No
Physical Description
Description
Πιέτες ή τσεμπέρι, μεγάλο τριγωνικό κεφαλομάντιλο από την Ύδρα. Έχει το ασημοπράσινο χρώμα της ελιάς, που δημιουργείται από το ντύσιμο λευκής, διάφανης οργαντίνας με λαδί μεταξωτό σατέν, το ντύμα. Και τα δύο υφάσματα αποτελούνται από δύο κομμάτια, ενωμένα στην ούγια. Το έξεργο κέντημα του μαντιλιού με ιβουάρ μεταξοκλωστή, έχει γίνει σε τελάρο με πλακέ βελονιά γύρω από χοντρές κλωστές. Οι λεπτομέρειες αποδίδονται με κασινάκι και πεταχτή βελονιά. Έχει σχήμα ορθογώνιο ισοσκελούς τριγώνου, του οποίου οι ίσες πλευρές (μήκους 1,10μ. η καθεμία) διακοσμούνται με φαρδιά, κεντητή μπορντούρα. Το τελείωμά τους στολίζει λεπτή, υπόλευκη δαντέλα φτιαγμένη με τη βελόνα, (μπιρμπίλια), που εναλλάσσει ελεύθερο φυτικό στοιχείο με ανθάκι με άλλο, μεγαλύτερο, με ανθισμένες την κεντρική ημικυκλική και τις μικρές, πλαϊνές του απολήξεις. Το
φυτικό μοτίβο της μπορντούρας στηρίζεται σε επαναλαμβανόμενο και ελαφρά καμπύλο στέλεχος ("κλαδί"), που η διακοσμητική του σημασία τονίζεται με δύο σειρές κουκκίδες ανάμεσα στα περιγράμματα και το ενδιάμεσο "νεύρο" του. Από το διακοσμητικό κλαδί φύονται, εναλλάξ δεξιά ή αριστερά, κλαδιά και φύλλα ή ζευγάρι καμπανόσχημα λουλούδια. Στη γωνία του μαντιλιού, τα διακοσμητικά κλαδιά ενώνονται και δένονται μεταξύ τους με ταινία. Από τη δέσμη ξεπηδά βλαστός με το ζευγάρι λουλουδιών και έντονη φυλλοφορία που κορυφώνεται σε λουλούδι και ψηλό, γερτό φύλλο. Το κεντρικό τμήμα, ο κάμπος του μαντιλιού γεμίζει με μικρούς φυλλοφόρους μίσχους που διατάσσονται σε σειρές. Δεξιά κι αριστερά από το μέσον της μεγάλης πλευράς και κοντά σ' αυτό, είναι ραμμένα δυο κίτρινα κορδελάκια από το ύφασμα της επένδυσης, τα καπίστρια. Οι πιέτες ή το τσεμπέρι αποτελούν χαρακτηριστικό τμήμα του κεφαλοκαλύμματος και οι γυναίκες Ύδρας και Σπετσών και της Ερμιονίδας ονόμαζονταν "τσεμπερούδες". Αφού τα μαλλιά γίνουν πλεξούδες και τοποθετηθεί το φακιόλι -τα μπουλέτσια από ξένα μαλλιά που δίνουν ύψος συνηθίζονταν μόνον από τις αρχόντισσες- μπαίνουν σε πιέτες κολλητά στη ρίζα των μαλλιών και δένονται κάτω από τις κοτσίδες τα καπίστρια ή ζωνίτσες, δυο κορδονάκια ραμμένα στο σημείο που το μαντίλι ακουμπά στους κροτάφους. Στη συνέχεια, οι γωνίες του μαντιλιού (τσέπια) σταυρώνονται χαλαρά κάτω από το σαγόνι, αφού το μαντίλι πτυχωθεί πρώτα (πιέτες) και στους κροτάφους. Τα τσέπια γυρίζουν πίσω και στερεώνονται στην κορυφή του κεφαλιού και προς τα πίσω. Οι πιέτες στολίζονταν με έξι καρφίτσες. Οι γιορτινές και νυφικές πιέτες είναι ολοκέντητες με χρυσά, πολύχρωμα ή μονόχρωμα κεντήματα.
Decoration & Patterns
Decoration
vegetal decoration
Decorative patterns / subjects
flowers, stems, leaves
Height
0.820
Length
1.770
Production
Production date range
19th century
Production place (Country | Geographic Area | Prefecture & Region)
Greece | Peloponnese | Argolis
Argosaronic Gulf (Hydra)
Material
organdie
ribbon
satin
silk thread
Techniques
crocheted lace
embroidery, flat stitch
embroidery, kassinaki (chain stitch)
embroidery, light stitch
handwoven fabric
Use
User
woman
Status
bride 
Occasion
bridal
Date range
end of 19th century - beginning of 20th century
User
woman
Status
married woman
Occasion
festive
Date range
end of 19th century - beginning of 20th century
Place of use (Country | Geographic Area | Prefecture & Region)
Greece | Peloponnese | Argolis
Argosaronic Gulf (Hydra)
Acquisition
Acquisition method
Purchase
Acquisition date (circa)
29/10/1956
Documentation
Research bibliographic references
Korre-Zografou, Κ. 1991, Νεοελληνικός κεφαλόδεσμος, Athens.
Papantoniou, Ι. 1978, "Συμβολή στη μελέτη της γυναικείας ελληνικής παραδοσιακής φορεσιάς", Ethnografika, vol. 1: 5-93, Nauplion, Peloponnesian Folklore Foundation. 

Image license

Use the file or the thumbnail of the image according to the license:
CC BY-NC-ND 4.0

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives