sleeveless overcoat 1129/7
Sigouni from Attica, front
Sigouni from Attica, front
Sigouni from Attica, front
Sigouni from Attica, front
Sigouni from Attica, back
Sigouni from Attica, back
Velvet cover of the front opening 
Velvet cover of the front opening 
Emboidery of the white front panel 
Emboidery of the white front panel 
Side embroidery
Side embroidery
Edging of the back
Edging of the back
Edging of the front panels
Edging of the front panels
Edging of the front opening
Edging of the front opening
Object Identity
Object ID Number
1129/7
Object name
sleeveless overcoat
Other / Local name
sigouni or sigouna
Style
peasant 
Production date range
beginning of 20th century
Part of outfit
No
Physical Description
Description
Σιγκούνι από την Αττική. Θεωρείται ο αρχαϊκότερος τύπος ανάμεσα στα σιγκούνια που συναντάμε στις ελληνικές φορεσιές. Πριν αντικατασταθεί από τη γρίζα, χρυσοκεντημένο, φοριόταν στο γάμο. Φτιάχνεται από λευκό σαγιάκι της ντριστέλας, το μάλλινο ύφασμα που οι γυναίκες έχουν επεξεργαστεί στην νεροτριβή ώστε να γίνει χοντρό και πηχτό. Κόβεται και ράβεται από τους ραφτάδες και κεντιέται από ειδικές τεχνίτρες, τις μαϊστρες, με σκούρες μάλλινες κλωστές (πράσινες, μπλε και μαύρες) και πυκνά διακοσμητικά θέματα. Το σιγκούνι, με κατακόρυφο άνοιγμα μπροστά από πάνω ως κάτω, είναι φτιαγμένο από δύο μπροστινά φύλλα, ένα δεξιά και ένα αριστερά, που ενώνονται με τα δύο φύλλα της πλάτης ως τη μέση. Από τη μέση και κάτω παρεμβάλλεται λόξα που κάνει το ρούχο μεσάτο και κομψό. Στα μπροστινά
φύλλα έχει προστεθεί, ως μπορντούρα του ανοίγματος, κατακόρυφη λωρίδα πανιού που φθάνει στα 4εκ. ψηλότερα από το τελείωμα του σιγκουνιού, αφήνοντας μικρό τριγωνικό άνοιγμα. Η λαιμόκοψη πλαισιώνεται από στενή λωρίδα βυσσινή βελούδου που φαρδαίνει μπροστά καθώς κατεβαίνει πλαισιώνοντας το άνοιγμα ως 22εκ. χαμηλότερα από τη ραφή των ώμων. Το βελούδο που περιγράφεται από χρυσό γαϊτάνι στην εξωτερική του πλευρά, είναι στολισμένο μπροστά με χρυσή τρέσα. Είναι φοδραρισμένο με κόκκινο σατέν στη λαιμόκοψη και με βαμβακερό πανί μπροστά, κόκκινο με μικρό κοραλί τριγωνάκι. Το κέντημα με τα αυστηρά χρώματα αφήνει ακάλυπτο αρκετό από το πανί του σιγκουνιού. Με γεωμετρική διάθεση, διατάσσεται σε οριζόντιες, κατακόρυφες και λοξές ταινίες που δεν αγνοούν το κόψιμο του ρούχου. Η κατακόρυφη ταινία της πλάτης που ξεκινά από τη ραφή του ώμου συναντιέται κάτω από το άνοιγμα του μανικιού με άλλη κατακόρυφη ταινία, περιβάλλοντας μαζί τη ραφή του μπροστινού με το πίσω φύλλο. Στο σημείο όπου αρχίζει η λόξα, οι ταινίες συστρέφονται μαζί σε καμπύλο σχήμα με διπλούς έλικες στο κέντρο του προτού ξαναχωρίσουν ακολουθώντας τις ραφές της λόξας. Θα διεισδύσουν στην μπορντούρα του σιγκουνιού διακόπτοντας την οδοντωτή της απόληξη που παραπέμπει στα δοντάκια του πουκάμισου, και θα σταματήσουν πριν από την τελευταία ζώνη της. Διακόπτουν έτσι και τη ροή της κεντρικής ταινίας της μπορντούρας στην οποία παρατάσσονται εναλλάξ πράσινες και μπλε σχηματοποιημένες γυναικείες φιγούρες, τα κουκλάκια ή κρούσκεζε. Το ίδιο μοτίβο πιθανόν γεμίζει και τα δοντάκια της μπορντούρας. Στην στενή ζώνη κάτω από τα δοντάκια τρέχει μαίανδρος. Μαίανδροι και σπείρες ζωγραφίζουν και όλες τις άλλες κεντημένες ταινίες εκτός από την τελευταία στη βάση του σιγκουνιού που φαίνεται να γεμίζει με επαναλαμβανόμενο γερτό κλαδί με τρία ανθάκια. Στο μπροστινό φύλλο, και με το ανώτατο όριο που θέτει οριζόντια κεντητή ταινία με γραμμικά μοτίβα, υψώνεται κατακόρυφη σειρά από τρίγωνα το ένα πάνω στο άλλο, επτά τον αριθμό. Μέσα στο καθένα, κουκλάκι. Κάτω απ' αυτή την στήλη δεσπόζει μεγάλο στρογγυλό λουλούδι με μικρά τριγωνικά πέταλα. Τα τρίγωνα αυτά (τα μεσσάρια) καθορίζαν και την αξία του σιγκουνιού: όσο περισσότερα, τόσο ακριβότερο. Τα σιγκούνια κατατάσσονταν σε σιγκούνια με ένα ως πέντε μεσσάρια. Το σχέδιο αυτό με τα τρίγωνα το ένα πάνω στο άλλο, λεγόταν και "κυπαρίσσι". Στο πλαϊνό πανί της λόξας έχουν κεντηθεί τρία τρίγωνα, το ένα πάνω στο άλλο και από το μεγαλύτερο προς το μικρότερο, με ένα κουκλάκι το καθένα. Από τα δύο άκρα της βάσης του μεσαίου τριγώνου κρέμεται αλυσίδα από μικρά τριγωνάκια, δίνοντας βυζαντινή χροιά στο κέντημα. Στα τελειώματα το σιγκούνι κλείνει με διακοσμητικό γαϊτάνι στα ίδια χρώματα, το σιράδι.
Decoration & Patterns
Decoration
stylized decoration
Decorative patterns / subjects
women, cypress, flower
Height
0.760
Width
0.640
Production
Maker / Designer / Brand
tailors, maistres
Production date range
beginning of 20th century
Production place (Country | Geographic Area | Prefecture & Region)
Greece | Central Greece | Attica
-
Material
brailed gold fillet
cotton
gold cordon
velvet
wool thread
wool yarn
Techniques
embroidery, chain
embroidery, riza (stem stitch)
handwoven fabric
Use
Population / Cultural / Ethnic group
Arvanites
User
woman
Status
married woman
Occasion
festive
Date range
beginning of 20th century
Place of use (Country | Geographic Area | Prefecture & Region)
Greece | Central Greece | Attica
-
Acquisition
Acquisition method
Untraced Find
Documentation
Research bibliographic references
Dede-Michail, Μ. 1981, Η φορεσιά της Μεσογείτισσας (1900-1930), Athens. 
Hadjimichali, A. 1978,Λαϊκή Φορεσιά. Οι φορεσιές με το σιγκούνι, vol. 1, (Giannara-Ioannou, T. ed., Athens, Melissa publications. 
Marini, Μ. 1989, Η μενιδιάτικη λαϊκή φορεσιά, Acharnai.
Welters, L. 1986, Women’s Traditional Costume in Attica, Greece, Nauplion, Peloponnesian Folklore Foundation.
Zora, P. 1981, Κεντήματα και κοσμήματα της ελληνικής φορεσιάς, Athens, Ministry of Culture - Museum of Folk Greek Art. 

Image license

Use the file or the thumbnail of the image according to the license:
CC BY-NC-ND 4.0

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives