sleeveless overcoat 3291/9
Sigouni from Corinthia
Sigouni from Corinthia
Sigouni from Corinthia
Sigouni from Corinthia
Sigouni from Corinthia, back
Sigouni from Corinthia, back
Embroidery at the back
Embroidery at the back
Horizontal bands, back
Horizontal bands, back
Front embroidery, upper right part
Front embroidery, upper right part
Object Identity
Object ID Number
3291/9
Object name
sleeveless overcoat
Other / Local name
sigouni from Vocha
Style
costume with sigouni (sleeveless woollen coat)
Production date range
first half of 20th century
Part of outfit
No
Physical Description
Description
Σιγκούνι, το κύριο τμήμα στις φορεσιές της Αργολιδοκορινθίας. Λέγεται ότι οι γυναίκες δεν το αποχωρίζονταν ούτε στον ύπνο τους, θεωρώντας ντροπή να τις δεί άντρας χωρίς αυτό. Φαίνεται ότι ο παλαιότερος τύπος σιγκουνιού ήταν μακρύς, φθάνοντας ως κάτω από την περιφέρεια. Σε πολλά χωριά της Αργολίδας το σιγκούνι κόντηνε αισθητά αλλά περέμενε λευκό και με ίδια κοπή όπως το παλιό. Το μάλλινο ύφασμα στο φυσικό του χρώμα ύφαιναν οι ίδιες οι γυναίκες που, στην συνέχεια, το πήγαιναν στη νεροτριβή για να γίνει σαγιάκι ή ράσικο, όπου αποκτούσε φάρδος γύρω στα 35εκ. Ο τερζής ή ρασάς αναλάμβανε να το κόψει και να το ράψει. Στην ορεινή Αργολίδα και την ορεινή Κορινθία τα λευκά σιγκούνια έπαψαν να φοριούνται γύρω στο 1900. Στην
Βόχα, την περαχώρα και τους Άγιους Θεόδωρους Κορινθίας όμως, τα λευκά σιγκούνια δεν καταργήθηκαν ποτέ, ενώ κόντηναν πολύ. Τα "Βοχαϊτικα" σιγκούνια, όπως λέγονταν, τα κεντούσαν ειδικοί ραφτάδες με επίρραπτα χρωματιστά κορδονέτα πάνω σε τσόχα ή βελούδο και, αργότερα, με πούλιες ή με γαζιά που έρχονταν σε έντονη χρωματική αντίθεση με το φόντο. Το σιγκούνι είναι φτιαγμένο από ένα πίσω φύλλο (πλάτους 18,5εκ.), που οι κατακόρυφες πλευρές του απέχουν 5εκ. από το άνοιγμα των χεριών. Το φάρδος συμπληρώνει κομμάτι υφάσματος, φτιαγμένο από τη συρραφή δυο κομματιών, που ξεκινάει από τον ώμο παρακολουθώντας το άνοιγμα του χεριού ως την αρχή της μασχάλης και στρίβει λοξά ώσπου η πεπλατυσμένη μύτη του να ακουμπήσει την αντίστοιχη του λαγκιολιού. Πλαϊνό φύλλο (πλάτους 10εκ.) ξεκινά από τη μέση της μασχάλης και σταματά 9εκ. (αριστερά) και 10εκ. πριν το τελείωμα. Το λοξό μπροστινό φύλλο που ξεκινά από τον ώμο συμπληρώνεται στα τελευταία 20εκ. του ανοίγματος από στενό, τριγωνικό κομμάτι. Τα μπροστινά φύλλα φαρδαίνουν στο τελείωμά τους και, σπρωγμένα από τα λαγκιόλια, σταυρώνουν μπροστά. Εσωτερικά στη μέση, έχει στερεωθεί σχισμένη λωρίδα από βαμβακερό πανί με την ούγια στη μία πλευρά. Το σιγκούνι ρελιάζεται με σκούρα μπλε τσόχα, ενώ τσόχα κόκκινη και βελούδο μαύρο, αποτελούν τη βάση του επίρραπτου κεντήματος. Το μονόχρωμο κέντημα στη τσόχα γίνεται με μπλε και σκούρο πράσινο κορδονέτο, εναλλάξ. Αντίθετα, στο βελούδο το σκούρο πράσινο συναντιέται με το φωτεινό χρυσοκίτρινο και στα σημεία που, πάντα στο κέντημα της πλάτης, τονίζονται, στα δυο τριγωνικά άκρα της και στις οριζόντιες ταινίες από κάτω, το κέντημα χρωματίζεται με πούλιες και μωβ, ροζ, γαλάζιες και ανοιχτοπράσινες μεταξοκλωστές. Τα τρία λουλούδια στο μέσον της κεντρικής, οριζόντιας ταινίας στολίζονται με τιρτίρι. Ανάμεσα στις κεντητές ταινίες, σκούρα μπλε τσόχα γεμίζει με οριζόντια και κυματιστά άσπρα και κίτρινα γαζιά. Ο διάκοσμος καλύπτει όλο το σαγιάκι εκτός από μικρό, στενόμακρο τμήμα του στα μπροστινά φύλλα που πάνω του προβάλλονται οι "κόμποι" του περιγράμματος του, μαύρες μάλλινες κλωστές στριμμένες και στερεωμένες με γαζί. Από τους ώμους μπροστά κατεβαίνουν σπείρες που σχηματίζουν το καραγκούνικο μοτίβο της κλάρας, φθάνοντας ως το τριγωνικό βελούδινο κομμάτι όπου τα κορδονέτα καμπυλώνουν, σχηματίζουν δέσμες και σχηματοποιημένα φυτικά μοτίβα που περιβάλλουν λουλούδι-ρόδακα. Σ' αυτό το ύφος κινούνται όλα τα κεντήματα πάνω στο σιγκούνι.
Decoration & Patterns
Decoration
stylized vegetal decoration
Decorative patterns / subjects
flowers, leaves
Height
0.650
Width
0.400
Production
Maker / Designer / Brand
women themselves, terzides, rasas, tailors
Production date range
first half of 20th century
Production place (Country | Geographic Area | Prefecture & Region)
Greece | Peloponnese | Corinth
Vocha, Perachora, Agioi Theodoroi
Material
cotton
felt
silk cord
silk cordon
silk thread
spangles
tir-tir (lustring)
velvet
wool thread
wool yarn
Techniques
applique
embroidery, terzidiko (gold tailored)
handwoven fabric, nerotrivi (fulling-tub)
Use
User
woman
Occasion
festive
Date range
first half of 20th century
Place of use (Country | Geographic Area | Prefecture & Region)
Greece | Peloponnese | Corinth
Vocha, Perachora, Agioi Theodoroi
Acquisition
Acquisition method
Purchase
Acquisition date (circa)
18/2/1963
Documentation
Research bibliographic references
Hadjimichali, A. 1978,Λαϊκή Φορεσιά. Οι φορεσιές με το σιγκούνι, vol. 1, (Giannara-Ioannou, T. ed., Athens, Melissa publications. 
Papantoniou, Ι. 1976, "Οι χωρικές φορεσιές της Αργολιδοκορινθίας", Proceedings of the 1st International Conference of Peloponnesean Studies, Athens. 

Image license

Use the file or the thumbnail of the image according to the license:
CC BY-NC-ND 4.0

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives