sleeveless overcoat 4625/14
Sigouni from Corinthia
Sigouni from Corinthia
Sigouni from Corinthia
Sigouni from Corinthia
Sigouni from Corinthia, back
Sigouni from Corinthia, back
Front embroidery above the waist
Front embroidery above the waist
Embroidery at the back, right side
Embroidery at the back, right side
Horizontal embroidered bands
Horizontal embroidered bands
Inside view: embroidery threads
Inside view: embroidery threads
Object Identity
Object ID Number
4625/14
Object name
sleeveless overcoat
Other / Local name
sigouni from Vocha
Style
costume with sigouni (sleeveless woollen coat)
Production date range
first half of 20th century
Part of outfit
No
Physical Description
Description
Σιγκούνι, το κύριο τμήμα στις φορεσιές της Αργολιδοκορινθίας. Λέγεται ότι οι γυναίκες δεν το αποχωρίζονταν ούτε στον ύπνο τους, θεωρώντας ντροπή να τις δεί άντρας χωρίς αυτό. Φαίνεται ότι ο παλαιότερος τύπος σιγκουνιού ήταν μακρύς, φθάνοντας ως κάτω από την περιφέρεια. Σε πολλά χωριά της Αργολίδας το σιγκούνι κόντηνε αισθητά αλλά περέμενε λευκό και με ίδια κοπή όπως το παλιό. Το μάλλινο ύφασμα στο φυσικό του χρώμα ύφαιναν οι ίδιες οι γυναίκες που, στην συνέχεια, το πήγαιναν στη νεροτριβή για να γίνει σαγιάκι ή ράσικο, όπου αποκτούσε φάρδος γύρω στα 35εκ. Ο τερζής ή ρασάς αναλάμβανε να το κόψει και να το ράψει. Στην ορεινή Αργολίδα και την ορεινή Κορινθία τα λευκά σιγκούνια έπαψαν να φοριούνται γύρω στο 1900. Στην
Βόχα, την περαχώρα και τους Άγιους Θεόδωρους Κορινθίας όμως, τα λευκά σιγκούνια δεν καταργήθηκαν ποτέ, ενώ κόντηναν πολύ. Τα "Βοχαϊτικα" σιγκούνια, όπως λέγονταν, τα κεντούσαν ειδικοί ραφτάδες με επίρραπτα χρωματιστά κορδονέτα πάνω σε τσόχα ή βελούδο και, αργότερα, με πούλιες ή με γαζιά που έρχονταν σε έντονη χρωματική αντίθεση με το φόντο. Το σιγκούνι είναι φτιαγμένο από ένα πίσω φύλλο (πλάτους 20εκ.), που οι κατακόρυφες πλευρές του απέχουν 4εκ. από το άνοιγμα των χεριών. Το φάρδος συμπληρώνει κομμάτι υφάσματος που ξεκινάει από τον ώμο, παρακολουθώντας το άνοιγμα του χεριού ως την αρχή της μασχάλης και στρίβει λοξά ως τη μέση όπου η μύτη του ακουμπά τη μύτη του μικρού λαγκιολιού. Τα μπροστινά φύλλα φαρδαίνουν στο τελείωμά τους και, σπρωγμένα από τα λαγκιόλια, σταυρώνουν μπροστά. Το σιγκούνι ρελιάζεται με κόκκινη τσόχα που, εναλλάξ με το μαύρο βελούδο, αποτελούν τη βάση του επίρραπτου κεντήματος. Το κόκκινο συνδυάζεται με πράσινο σε δυο τόνους, ενώ στο μαύρο ταιριάζει το μουσταρδί που φαντάζει χρυσό και που φωτίζεται με πούλιες, λεπτές πράσινες και λουλακί μεταξοκλωστές και λίγο χρυσόνημα. Χρυσοπράσινα μεταξωτά γαϊτάνια οριοθετούν τις οριζόντιες και κατακόρυφες ταινίες του κεντήματος. Στα μπροστινά φύλλα πάνω από τη μέση και στο πλαϊνό τελείωμα του κεντήματος της πλάτης, δυο τριγωνικά διάχωρα δημιουργούν ανάμεσά τους δυο πλάγιες ταινίες. Στο τρίγωνο του μπροστινού φύλλου σχηματοποιείται δέντρο, ενώ στις υπόλοιπες ταινίες τα κορδονέτα περιελίσσονται πυκνά περιπλέκοντας δέσμες από καμπύλους, μίσχους με στρογγυλά και σχηματοποιημένα λουλούδια. Το σιγκούνι περιβάλλεται ολόγυρα από διπλές θηλιές με πούλιες. Εσωτερικά, πλάγια, στο ύψος της μέσης, έχουν στερεωθεί δυο κίτρινα κορδονέτα. Τόσο η κοπή όσο και το κέντημα έχουν γίνει με εντυπωσιακή ακρίβεια.
Decoration & Patterns
Decoration
stylized vegetal decoration
Decorative patterns / subjects
tree, flowers
Height
0.620
Width
0.340
Production
Maker / Designer / Brand
women themselves, terzides, rasas, tailors
Production date range
first half of 20th century
Production place (Country | Geographic Area | Prefecture & Region)
Greece | Peloponnese | Corinth
Vocha, Perachora, Agioi Theodoroi
Material
felt
gold thread
silk cord
silk thread
spangles
velvet
wool yarn
Techniques
applique
embroidery, terzidiko (gold tailored)
handwoven fabric, nerotrivi (fulling-tub)
Use
User
woman
Occasion
festive
Date range
first half of 20th century
Place of use (Country | Geographic Area | Prefecture & Region)
Greece | Peloponnese | Corinth
Vocha, Perachora, Agioi Theodoroi
Acquisition
Acquisition method
Purchase
Acquisition date (circa)
9/6/1966
Documentation
Research bibliographic references
Hadjimichali, A. 1978,Λαϊκή Φορεσιά. Οι φορεσιές με το σιγκούνι, vol. 1, (Giannara-Ioannou, T. ed., Athens, Melissa publications. 
Papantoniou, Ι. 1976, "Οι χωρικές φορεσιές της Αργολιδοκορινθίας", Proceedings of the 1st International Conference of Peloponnesean Studies, Athens. 

Image license

Use the file or the thumbnail of the image according to the license:
CC BY-NC-ND 4.0

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives