chair cover 14284
Chair cover
Chair cover
Chair cover
Chair cover
Embroidery of the sleeve
Embroidery of the sleeve
Embroidery of the sleeve, detail: decoration of the seam, female figure and part of the edging
Embroidery of the sleeve, detail: decoration of the seam, female figure and part of the edging
Embroidery of the border 
Embroidery of the border 
Embroidery of the border, detail: column with green almond coloured thread and edging with light blue threads 
Embroidery of the border, detail: column with green almond coloured thread and edging with light blue threads 
Object Identity
Object ID Number
14284
Object name
chair cover
Production date range
19th century
Part of outfit
No
Physical Description
Description
Κάλυμμα καρέκλας φτιαγμένο από τη μεταποίηση γυναικείου πουκάμισου από την Αργολίδα. Έχει χρησιμοποιηθεί το ίσιο, μονόφυλλο μανίκι (μήκους 45εκ., πλάτους 47εκ.), που κονταίνει κατά 8εκ. καθώς γυρίζει στην ανάποδη όψη του καλύμματος, και που προορίζεται να στολίζει την πλάτη της καρέκλας. Το υπόλοιπο μήκος προσφέρει η πίσω "μάνα" του πουκάμισου, το κεντρικό φύλλο πλάτους 47εκ., που φαρδαίνει με δυο πλαϊνές λόξες (λοξάρια ή κλίνγκια) πλάτους 22εκ. δεξιά και αριστερά. Η αριστερή λόξα φθάνει ως το μανίκι αλλά και οι δυο τους κόβονται οριζόντια 27εκ. χαμηλότερα απ' αυτό. Στις επάνω άκρες του καλύμματος, από δυο βυσσινί κορδέλες του μέτρου για τη στερέωση στην καρέκλα. Η υπόθεση είναι ότι πρόκειται για την πίσω όψη του νυφιάτικου και γιορτινού κολονάτου πουκάμισου, που παίρνει
τ' όνομά του από τις κολόνες, τις κατακόρυφες κεντητές ταινίες δεξιά κι αριστερά στην μπροστινή "μάνα", που φθάνουν από τον ποδόγυρο ως κάτω από το στήθος. Έξω από την Πελοπόννησο, κολονάτα πουκάμισα συναντάμε μόνο στην Τανάγρα και τα συγγενικά χωριά. Το πουκάμισο είναι απο βαμβακερό του αργαλειού, από βαμβάκι που οι γυναίκες επεξεργάζονταν πριν το υφάνουν, όπως επεξεργάζονταν και το υφαντό πανί για να το λευκάνουν. Στο μετρητό κέντημα από βαμβακερές κλωστές (κλώνες), δυσκολότατο στην εκτέλεση, κυριαρχεί το ροδί χρώμα που διανθίζεται με θαλασσί, σε χρωματικό συνδυασμό που χαρακτηρίζει την Αργολίδα. Ελάχιστες λεπτομέρειες αποδίδονται με τσαγαλί. Στον ποδόγυρο συνδυάζεται η οριζόντια ταινία της μπορντούρας με τους κατακόρυφους στύλους (20εκ.) που αποτελούνται από τρεις ρόμβους τον έναν πάνω στον άλλο και επιστέφονται με τετραπέταλο ανθάκι. Προβάλλοντας τις διαγωνίους των ρόμβων ξεχωρίζει το κεντρικό σχήμα του σταυρού, ενώ οι διακριτικές πλαϊνές διαγώνιοι δημιουργούν την εντύπωση πολυπέταλου σχηματοποιημένου λουλουδιού. Οι στύλοι συνδέονται μεταξύ τους με διπλή γραμμή μέσα στην οποία καθρεφτίζεται το ίδιο λουλουδάκι που τους επιστέφει. Η φαρδιά οριζόντια ταινία (11εκ.), επαναλαμβάνει με συνέπεια ένα δυσδιάκριτο μοτίβο που επεξεργάζεται ελεύθερα το κέντημα των ρόμβων και απολήγει σε διπλή τριγωνική μύτη. Τελείως διαφορετικού ύφους είναι το κέντημα του μανικιού που συνήθως ονομάζεται "τύπου Τανάγρας". Ο διάκοσμος εδώ είναι ευκρινέστατος και διατάσσεται σε τέσσερις οριζόντιες ταινίες, τρεις από τις οποίες είναι γεωμετρικές. Ανάμεσα σε σειρές από μικρά, πλάγια παραλληλόγραμμα, προβάλλουν εμφατικά τρίγωνα, όρθια και αντεστραμμένα, το ένα μέσα στο άλλο. Στην ψηλότερη ταινία, σχηματοποιημένου φυτικού μοτίβου επαναλαμβάνεται σε δυο σειρές. Στην κορυφή του διακόσμου έξι ανθάκια. Καθώς η ταινία με τα φυτικά μοτίβα υποχωρεί πλησιάζοντας προς τη ραφή, τη θέση της καταλαμβάνει γυναικεία μορφή με εκτεταμένα τα χέρια. Η ραφή του μανικιού ήταν διακοσμημένη με συμμετρικές, κατακόρυφες ταινίες που σχηματίζουν τρεις γωνίες, ορθές και αντεστραμμένες, η μία μέσα στην άλλη.
Decoration & Patterns
Decoration
anthropomorphic decoration 
Decorative patterns / subjects
women
Decoration
geometric decoration 
Decorative patterns / subjects
-
Decoration
stylized vegetal decoration
Decorative patterns / subjects
flowers
Height
1.300
Width
0.910
Production
Maker / Designer / Brand
women themselves
Production date range
19th century
Production purpose
Chemise
Production place (Country | Geographic Area | Prefecture & Region)
Greece | Peloponnese | Argolis
Argolis
Material
cotton
cotton ribbon
cotton thread
Techniques
counted threadwork, counted one step vertical stitch
counted threadwork, double cross-stitch
counted threadwork, stitch
counted threadwork, straight stitch
handwoven fabric
Use
User
woman
Status
bride 
Occasion
bridal
Date range
19th century
User
woman
Status
married woman
Occasion
festive
Date range
19th century
Place of use (Country | Geographic Area | Prefecture & Region)
Greece | Peloponnese | Argolis
Argolis
Acquisition
Acquisition method
Untraced Find
Documentation
Research bibliographic references
Papantoniou, Ι. 1976, "Οι χωρικές φορεσιές της Αργολιδοκορινθίας", Proceedings of the 1st International Conference of Peloponnesean Studies, Athens. 
Papantoniou, Ι. 1978, "Συμβολή στη μελέτη της γυναικείας ελληνικής παραδοσιακής φορεσιάς", Ethnografika, vol. 1: 5-93, Nauplion, Peloponnesian Folklore Foundation. 
Welters, L., "Women’s Traditional Dress in the Provinces of Argolida and Corinthia", Ethnografika vol.7: 17-30, Νauplion, Peloponnesian Folklore Foundation

Image license

Use the file or the thumbnail of the image according to the license:
CC BY-NC-ND 4.0

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives