crown
428/15,β
Object Identity
Object ID Number
428/15,β
Object name
crown
Style
byzantine style
Production date range
beginning of 20th century
Part of outfit
Yes
Physical Description
Description
Γυναικείο στέμμα. Χρυσόμαυρη λαμέ λωρίδα (πλάτους 8εκ.) ενισχυμένη με ψάθα, φτιάχνει τη βάση του υπόλοιπου στέμματος. Τη βάση του στέμματος περιτρέχει ολόγυρα εσωτερικό λεπτό σύρμα. Χρυσές τρέσες κτίζουν τριπλές, ισοϋψείς αψίδες που διαχωρίζονται από σειρές μαργαριτάρια. Οι αψίδες ακουμπούν σε μεταλλικό φύλλο, ενισχυμένο και αυτό με ψάθα και επιχρωματισμένο σε τόνο ουρανί. Το χρώμα αποκαλύπτεται στο κέντρο των αψίδων και στολίζεται με κατακόρυφη σειρά μαργαριταριών. Στις πλαϊνές πλευρές της βάσης έχει στερεωθεί μαύρο λάστιχο για τη στερέωση κάτω από το λαιμό. Παράλληλα, κρέμονται περπενδούλια, σειρές από μαργαριτάρια που, αφού σχηματίσουν κυκλικό λουλούδι, έχουν τρισχιδή απόληξη. Οι περισσότερες από τις γιορτές του Λυκείου των Ελληνίδων, που ξεκίνησαν το 1911 στο Ζάππειο, συμβαδίζουν είτε με εθνικούς εορτασμούς, είτε με την έλευση επιφανών
ξένων, είτε με διεθνή συνέδρια στην Αθήνα. Η συλλογή του Λυκείου από ιστορικά αντίγραφα ενδυμασιών συνδέεται άμεσα με τις «Μεγάλες Εθνικές Εορτές» στο Παναθηναϊκό Στάδιο που, από το 1914, καθιερώνονται ως ετήσιες, και στις οποίες «πλαστικαί εικόνες» αναβιώνουν μεγάλες στιγμές της ελληνικής ιστορίας. Όταν, ύστερα από δεκαετή διακοπή, οι γιορτές του Σταδίου επαναλαμβάνονται, η αναδρομή στο απώτερο παρελθόν εκφράζεται μέσα από α) τον μινωικό πολιτισμό όπως τον αποκάλυψαν οι ανασκαφές του Sir Arthur Evans, β) τις Αμαζόνες, γ) τις ντυμένες από την Εύα Σικελιανού Ωκεανίδες του Προμηθέα Δεσμώτη, δ) τις Εστιάδες, ε) τις κόρες της κλασικής εποχής και στ) τις βυζαντινές πριγκίπισσες. Εικονογραφώντας την ιστορική συνέχεια του ελληνισμού, οι ιστορικές περίοδοι παρουσιάζονται με «στυλιζαρισμένες βουβές εικόνες (tableaux vivants)», που αναπαριστούν ένα επιλεγμένο θέμα για την κάθε εποχή. Οι ενδυμασίες αντιγράφουν από όσα έργα τέχνης έχουν διασωθεί: τοιχογραφίες Κνωσού, Αγ. Τριάδας, Τίρυνθας και Θηβών, μινωικά ειδώλια, κόρες της Ακροπόλεως, αρχαία ανάγλυφα, αγάλματα, αγγειογραφίες, βυζαντινές αγιογραφίες, μικρογραφίες χειρογράφων, ψηφιδωτά κ.ά. Η «Εκλογή Βασιλικής Νύμφης» είναι το θέμα που αντιπροσωπεύει την βυζαντινή περίοδο. Την κατασκευή των ενδυμάτων χρηματοδότησε ο Αντώνης Μπενάκης το 1929 με δωρεά 2.000 δραχμών. Την επίβλεψη και επιμέλεια ανέλαβε το γνωστό ζεύγος βυζαντινολόγων Γιώργου και Μαρίας Σωτηρίου.
Decoration & Patterns
Decoration
geometric decoration
Decorative patterns / subjects
-
Height
0.140
Width
0.200
Production
Maker / Designer / Brand
Lyceum Club of Greek Women
Production date range
beginning of 20th century
Production purpose
The revival and illustration of the Byzantine Period of the Greek History.
Production place (Country | Geographic Area | Prefecture & Region)
Greece |
Central Greece |
Attica
Athens
Material
brailed gold fillet
elastic
pearl
straw
synthetic
wire
Techniques
applique
industrially woven textile
Use
User
woman
Occasion
festive
Purpose
The acting out of characters from the Byzantine Period of the Greek History, at large festivals, national holidays and others.
Date range
20th century
Place of use (Country | Geographic Area | Prefecture & Region)
Greece |
Central Greece |
Attica
Athens
Acquisition
Acquisition method
Untraced Find
Documentation
Research bibliographic references
Image license
Use the file or the thumbnail of the image according to the license:
CC BY-NC-ND 4.0
Attribution-NonCommercial-NoDerivatives