foustani (dress) 13225
Fashion dress made of chemise, front
Fashion dress made of chemise, front
Fashion dress made of chemise, front
Fashion dress made of chemise, front
Fashion dress made of chemise, back
Fashion dress made of chemise, back
Stylos between the two kolones
Stylos between the two kolones
Small and big styloi
Small and big styloi
Border: light green motif at the left front 
Border: light green motif at the left front 
Border: light green motif at the right front
Border: light green motif at the right front
Border: light green motif at the back centre
Border: light green motif at the back centre
Border: light green motif at the back left 
Border: light green motif at the back left 
Object Identity
Object ID Number
13225
Object name
foustani (dress)
Style
fashion dress
Production date range
19th century
Part of outfit
No
Physical Description
Description
Φουστάνι μόδας που φορέθηκε από την αδελφή του Ελβετού δωρητή. Είναι φτιαγμένο από μεταποιημένο κολονάτο πουκάμισο, το νυφιάτικο και γιορτινό καμίς, που παίρνει τα' όνομά του από τις κολόνες, τις κατακόρυφες κεντητές ταινίες δεξιά κι αριστερά στη "μάνα", που φθάνουν από τον ποδόγυρο ως κάτω από το στήθος. Το πουκάμισο ήταν φτιαγμένο από λινοβάμβακο πανί του αργαλειού, κεντημένο με σκούρες καφέ μεταξοκλωστές που διανθίζονται ελάχιστα με ανοιχτοπράσινες, μπεζ και βαμβακερές γαλάζιες κλωστές. Το πουκάμισο κόπηκε οριζόντια, όπως δείχνει η ραφή της μέσης. Ο αμάνικος μπούστος του φουστανιού με το τριγωνικό άνοιγμα αποτελείται τώρα από δύο φύλλα που ενώνονται στους ώμους, ενώ τα ανοίγματα των χεριών είναι ρελιασμένα με καφέ διακοσμητικές βελονιές. Δυο μικρές πένσες πίσω και δυο ραφές στήθους έχουν
μαζέψει το περιττό φάρδος. Δεξιά, υπάρχει ραφή από τη μέση ως τη μασχάλη, και αριστερά, μεγάλο μεταλλικό φερμουάρ (30εκ.). Κάτω από τη μέση από δύο κατακόρυφες πένσες έχουν γίνει μπροστά και πίσω και όλες οι ραφές του πουκάμισου έχουν στενέψει ψηλά ώστε το ρούχο να σχηματίζει λούκια. Στον ποδόγυρο όμως του φουστανιού είναι φανερή η κοπή του πουκάμισου. Το κεντρικό φύλλο μπρος και πίσω, η "μάνα", έχει πλάτος 50εκ. Έχει τρεις λόξες (λοξάρια ή κλίνγκια), μία μεγάλη δεξιά (πλάτους 48εκ.) και δυο μικρότερες αριστερά (πλάτους 49εκ.). Οι κολόνες του κατασκευάζονται από την συμμετρική επανάληψη ως προς κεντρικό κατακόρυφο άξονα σχηματοποιημένου φυτικού μοτίβου με γερτό μίσχο σε τετραγωνισμένη ανθοφορία. Στο τελείωμά τους συνδέονται με διακεκομμένη γραμμή. Στο κέντρο της στηρίζεται το ίδιο ανθικό μοτίβο με δύο οριζόντια και ένα κατακόρυφο λουλούδι που επιστέφει και τις κολόνες. Ανάμεσα στις δυο κολόνες και πάνω από το κυκλικό κέντημα του ποδόγυρου, ορθώνεται ψηλός στύλος κατασκευασμένος από το ίδιο μοτίβο με αυτές. Στην κορυφή του, τριγωνικό ανθικό μοτίβο, μια πιο επιμελημένη παραλλαγή του προηγούμενου, πλαισιώνεται από δυο πλαϊνά σχεδόν όμοια με αυτό, τα οποία όμως αντικρύζουν τα είδωλό τους καθώς καθρεφτίζονται μέσα σε διακεκομμένη γραμμή. Το ίδιο ανθικό μοτίβο επιστέφει, στη βάση του στύλου, το τετραγωνισμένο βασικό μοτίβο που εδώ φωτίζεται στο κέντρο των λουλουδιών με κόκκινη βελονιά. Στενοί στύλοι, δεκατρείς ψηλοί και δώδεκα κοντύτεροι, περιτρέχουν κυκλικά το πουκάμισο, ένας παρά ένας. Οι ψηλοί στύλοι επαναλαμβάνουν απλουστευμένο το τετραγωνισμένο ανθικό μοτίβο, και κάποιος απ' αυτούς φροντίζουν να πέφτουν πάνω σε ραφή. Οι κοντύτεροι έχουν πιο αφαιρετική σχηματοποίηση και μοιάζουν με καγκελόπορτες καθώς επιστέφονται, όπως όλοι οι στύλοι, με το ανθικό μοτίβο που έχει αναλάβει αυτόν το ρόλο σε όλο το κέντημα. Άκρα σχηματοποίηση επικρατεί στην οριζόντια ταινία του ποδόγυρου. Στη βάση της, μεγάλα, ισόπλευρα τρίγωνα θα σχημάτιζαν ζιγκ-ζαγκ αν η κορυφή τους δεν άνοιγε για να υποδεχθεί ψηλό, ανθισμένο μίσχο. Ανάμεσα σε δύο τέτοιους μίσχους, αναδύεται και όμοιος τρίτος του οποίου όμως η χαμηλή θολερή βλάστηση γεμίζει το τριγωνικό κενό. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ανοιχτοπράσινα μοτίβα, γιατί σ' αυτά δυο από τις πλευρές τριγώνου που σχηματίζουν "V" σημειώνονται με μικρό, διπλό ζιγκ-ζαγκ από κόκκινες μεταξοκλωστές. Ψηλά στο κέντρο τους, μικρό κέντημα παριστάνει ανθρώπινη μορφή (;) μπροστά αριστερά, και πιθανόν μιαν άλλη σχηματοποιημένη ως "Φ". Στην πίσω όψη, δυσανάγνωστα σχέδια.
Decoration & Patterns
Decoration
geometric decoration 
Decorative patterns / subjects
-
Decoration
stylized vegetal decoration
Decorative patterns / subjects
leafy scrolls, flowers
Height
1.130
Width
0.980
Production
Maker / Designer / Brand
women themselves
Production date range
19th century
Production purpose
Bridal, festive
Production place (Country | Geographic Area | Prefecture & Region)
Greece | Peloponnese | Corinth
Vocha
Material
cotton thread
linen-and-cotton fabric
silk thread
Techniques
counted threadwork, stitch that form a zic-zag
counted threadwork, straight
handwoven fabric
Use
User
woman
Purpose
Altered chemise on the latest fashion dress of a middle class lady
Date range
second half of 20th century
Date (circa)
decade 1970
Place of use (Country | Geographic Area | Prefecture & Region)
Greece | Peloponnese | Corinth
Vocha
Acquisition
Acquisition method
Gift
Previous owner
Baud-Bovy, Manuel
Acquisition date (circa)
22/5/2001
Documentation
Research bibliographic references
Papantoniou, Ι. 1976, "Οι χωρικές φορεσιές της Αργολιδοκορινθίας", Proceedings of the 1st International Conference of Peloponnesean Studies, Athens. 
Papantoniou, Ι. 1978, "Συμβολή στη μελέτη της γυναικείας ελληνικής παραδοσιακής φορεσιάς", Ethnografika, vol. 1: 5-93, Nauplion, Peloponnesian Folklore Foundation. 
Welters, L., "Women’s Traditional Dress in the Provinces of Argolida and Corinthia", Ethnografika vol.7: 17-30, Νauplion, Peloponnesian Folklore Foundation

Image license

Use the file or the thumbnail of the image according to the license:
CC BY-NC-ND 4.0

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives