sleeveless overcoat 14298
Sigouni from Argolida-Corinthia
Sigouni from Argolida-Corinthia
Sigouni from Argolida-Corinthia
Sigouni from Argolida-Corinthia
Sigouni from Argolida-Corinthia, back
Sigouni from Argolida-Corinthia, back
Embroidery at the back and the side
Embroidery at the back and the side
Plain embroidery at lagioli and the base border
Plain embroidery at lagioli and the base border
Left side: plain embroidery at the front and base border
Left side: plain embroidery at the front and base border
Green flowers on the shoulders
Green flowers on the shoulders
Object Identity
Object ID Number
14298
Object name
sleeveless overcoat
Other / Local name
sigouni, siagouna, gouna
Style
costume with sigouni (sleeveless woollen coat)
Production date range
beginning of 20th century
Part of outfit
No
Physical Description
Description
Σιγκούνι, το κύριο τμήμα στις φορεσιές της Αργολιδοκορινθίας. Λέγεται ότι οι γυναίκες δεν το αποχωρίζονταν ούτε στον ύπνο τους, θεωρώντας ντροπή να τις δεί άντρας χωρίς αυτό. Φαίνεται ότι ο παλαιότερος τύπος σιγκουνιού ήταν μακρύς, φθάνοντας ως κάτω από την περιφέρεια. Σε πολλά χωριά της Αργολίδας το σιγκούνι κόντηνε αισθητά αλλά περέμενε λευκό και με ίδια κοπή όπως το παλιό. Το μάλλινο ύφασμα στο φυσικό του χρώμα ύφαιναν οι ίδιες οι γυναίκες που, στην συνέχεια, το πήγαιναν στη νεροτριβή για να γίνει σαγιάκι ή ράσικο, όπου αποκτούσε φάρδος γύρω στα 35εκ. Ο τερζής ή ρασάς αναλάμβανε να το κόψει και να το ράψει. Στην ορεινή Αργολίδα και την ορεινή Κορινθία τα λευκά σιγκούνια έπαψαν να φοριούνται γύρω στο 1900. Το
σιγκούνι ράβεται με τρόπο ώστε οι δυο λόξες, που αρχίζουν από τη μέση περίπου, να εξέχουν τριγωνικά προσθέτοντας φάρδος στην περιφέρεια. Η πλάτη αποτελείται από ένα φύλλο (πλάτους 24εκ.) από το οποίο τα λαγκιόλια "κλέβουν" τα 3εκ. Αντίθετα, τα μπροστινά φύλλα διατηρούν το φάρδος τους (23εκ.) αλλά, σπρωγμένα από τα λαγκιόλια, σταυρώνουν μπροστά. Προς τη μεριά της πλάτης, κάθε λαγκιόλι έχει στη βάση του συρραμμένο μικρό, τριγωνικό κομμάτι υφάσματος. Τα σχηματοποιημένα λουλούδια ("μαργαρίτες") είναι το διακοσμητικό μοτίβο του κεντήματος. Αυτού του είδους τα σιγκούνια απαντούν και στην Κορινθία αλλά όχι στην Βόχα, την Περαχώρα ή τους Αγίους Θεόδωρους. Το πυκνό κέντημα, που διατάσσεται σε οριζόντιες και κατακόρυφες ζώνες, περιβάλλει όλα τα ανοίγματα. Στο μπροστινό άνοιγμα αγγίζει τα 8εκ., στην μπορντούρα της βάσης τα 13εκ., στο πίσω άνοιγμα των χεριών ξεπερνά τα 11εκ., έτσι που μόνο μια στενότατη λωρίδα από το λευκό σαγιάκι μένει ακάλυπτη ενώ, καθώς το κέντημα της πλάτης συνδυάζεται και με το πλαϊνό κατακόρυφο κέντημα, κάτω από το άνοιγμα του χεριού, αποκτά συνολικό πλάτος 19εκ. Κεντητές ταινίες με αγκαθωτές πλευρές χωρίζει κατακόρυφα στα δυο το σαγιάκι στα μπροστινά φύλλα, σημειώνει σε κάθε λαγκιόλι τις δυο του ραφές και φτιάχνει στο εσωτερικό του καθενός μικρό τρίγωνο. Σε κάθε τρίγωνο έχει χωρέσει μικρό λουλούδι, ίδιο με αυτά που στολίζουν την μπροστινή, στενή λωρίδα του σαγιακιού. Αφήνοντας το πίσω φύλλο ακόσμητο, δυο μεγάλα λουλούδια ίδιου τύπου στολίζουν τις μπροστινές και πλαϊνές πλευρές του σιγκουνιού. Η μεγάλη σχηματοποίηση τοποθετεί στο κέντρο του λουλουδιού το περίγραμμα ρόμβου και ορθογωνίζει τα πέταλά του. Τα λουλούδια αυτά, οι οδοντωτές ταινίες κι ένα σχηματοποιημένο φυτικό μοτίβο πάνω από την μπορντούρα της βάσης είναι μονόχρωμα, από το καστανόμαυρο (σχεδόν μαύρο) νήμα που φτιάχνει το σκοτεινό βάθος και του υπόλοιπου κεντήματος. Εδώ ξεχωρίζουν τα γεράνια (μπλε) και μπουρμπουνιά (πράσινα) μαλλιά, σε δυο αποχρώσεις το καθένα. Το σκούρο μπλε θαλασσίζει, και το όχι ιδιαίτερα σκούρο πράσινο γίνεται σε λίγα σημεία τσαγαλί. Τα στεγνά, καστανόμαυρα σχήματα εγκαταλείπονται και τα λουλούδια γίνονται χυμώδη. Από σφαιρικό κέντρο που αφήνει περιθώριο στο σαγιάκι να το φωτίσει, εξακτινώνονται επτά ή οκτώ σφαιρικά πέταλα. Τα μπλε χρώματα εναλλάσσονται και επικρατούν ενώ τα πράσινα εμφανίζονται κυρίως στο κέντημα της πλάτης. Διακοσμητικές βελονιές σε όλα τα εσωτερικά περιγράμματα προσθέτουν στο πυκνό κέντημα την αλαφράδα της δαντέλας.
Decoration & Patterns
Decoration
stylized vegetal decoration
Decorative patterns / subjects
flowers, daisies
Height
0.630
Width
0.540
Production
Maker / Designer / Brand
women themselves, terzides, rasas
Production date range
beginning of 20th century
Production place (Country | Geographic Area | Prefecture & Region)
Greece | Peloponnese | Argolis
Argolis
Greece | Peloponnese | Corinth
-
Material
wool thread
wool yarn
Techniques
embroidery
handwoven fabric, nerotrivi (fulling-tub)
Use
User
woman
Occasion
everyday
Date range
beginning of 20th century
Place of use (Country | Geographic Area | Prefecture & Region)
Greece | Peloponnese | Argolis
Argolis
Greece | Peloponnese | Corinth
-
Acquisition
Acquisition method
Untraced Find
Documentation
Research bibliographic references
Hadjimichali, A. 1978,Λαϊκή Φορεσιά. Οι φορεσιές με το σιγκούνι, vol. 1, (Giannara-Ioannou, T. ed., Athens, Melissa publications. 
Papantoniou, Ι. 1976, "Οι χωρικές φορεσιές της Αργολιδοκορινθίας", Proceedings of the 1st International Conference of Peloponnesean Studies, Athens. 

Image license

Use the file or the thumbnail of the image according to the license:
CC BY-NC-ND 4.0

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives