sleeveless overcoat 3289/2
Sigouni from Corinthia
Sigouni from Corinthia
Sigouni from Corinthia
Sigouni from Corinthia
Sigouni from Corinthia, back
Sigouni from Corinthia, back
Upper decoration at the front panel
Upper decoration at the front panel
Lower decoration at the front panel
Lower decoration at the front panel
Decoration at the back
Decoration at the back
Horizontal bands, back
Horizontal bands, back
Object Identity
Object ID Number
3289/2
Object name
sleeveless overcoat
Other / Local name
sigouni from Vocha
Style
costume with sigouni (sleeveless woollen coat)
Production date range
first half of 20th century
Part of outfit
No
Physical Description
Description
Σιγκούνι, το κύριο τμήμα στις φορεσιές της Αργολιδοκορινθίας. Λέγεται ότι οι γυναίκες δεν το αποχωρίζονταν ούτε στον ύπνο τους, θεωρώντας ντροπή να τις δεί άντρας χωρίς αυτό. Φαίνεται ότι ο παλαιότερος τύπος σιγκουνιού ήταν μακρύς, φθάνοντας ως κάτω από την περιφέρεια. Σε πολλά χωριά της Αργολίδας το σιγκούνι κόντηνε αισθητά αλλά περέμενε λευκό και με ίδια κοπή όπως το παλιό. Το μάλλινο ύφασμα στο φυσικό του χρώμα ύφαιναν οι ίδιες οι γυναίκες που, στην συνέχεια, το πήγαιναν στη νεροτριβή για να γίνει σαγιάκι ή ράσικο, όπου αποκτούσε φάρδος γύρω στα 35εκ. Ο τερζής ή ρασάς αναλάμβανε να το κόψει και να το ράψει. Στην ορεινή Αργολίδα και την ορεινή Κορινθία τα λευκά σιγκούνια έπαψαν να φοριούνται γύρω στο 1900. Στην
Βόχα, την περαχώρα και τους Άγιους Θεόδωρους Κορινθίας όμως, τα λευκά σιγκούνια δεν καταργήθηκαν ποτέ, ενώ κόντηναν πολύ. Τα "Βοχαϊτικα" σιγκούνια, όπως λέγονταν, τα κεντούσαν ειδικοί ραφτάδες με επίρραπτα χρωματιστά κορδονέτα πάνω σε τσόχα ή βελούδο και, αργότερα, με πούλιες ή με γαζιά που έρχονταν σε έντονη χρωματική αντίθεση με το φόντο. Το σιγκούνι είναι φτιαγμένο από ένα πίσω φύλλο (πλάτους 19εκ.), που οι κατακόρυφες πλευρές του απέχουν 5εκ. από το άνοιγμα των χεριών. Το φάρδος συμπληρώνεται από κομμάτι υφάσματος, φτιαγμένο από τη συρραφή δύο κομματιών, που ξεκινάει τριγωνικά κάτω από τον ώμο μπροστά, φαρδαίνει φθάνοντας ως τη μέση περίπου της μασχάλης και λοξεύει στη μία πλευρά έτσι που η πεπλατυσμένη μύτη του ν' ακουμπά την αντίστοιχη του λαγκιολιού. Η μύτη των λαγκιολιών όμως είναι ακόμη φαρδύτερη, γι' αυτό και έχουν "τσιμπηθεί" για να στενέψουν, όπως είναι φανερό και στην εξωτερική πλευρά. Στη βάση τους και προς την πλευρά του πίσω φύλλου, έχουν συρραφεί από ένα μικρό, τριγωνικό κομμάτι. Το πίσω φύλλο, προεκτείνεται και μπροστά, περιβάλλοντας το άνοιγμα του χεριού και, φαρδαίνοντας στα 11εκ.-11,5εκ. στη μασχάλη, κατεβαίνει ως το τελείωμα. Λίγο ψηλότερα από τη μασχάλη, ενώνεται με το τριγωνικό "μπροστάρι". Τα λοξά μπροστινά φύλλα, σπρωγμένα και από τα λαγκιόλια, σταυρώνουν μπροστά. Μαύρη τσόχα ρελιάζει το σιγκούνι, μαύρη και κόκκινη τσόχα φτιάχνουν το βάθος του επίρραπτου διάκοσμου που διατάσσεται σε κατακόρυφες και οριζόντιες ταινίες. Μόνο στην τρίτη από κάτω οριζόντια κεντητή ταινία η τσόχα είναι πράσινη. Πράσινα και σκούρα μπλε μάλλινα κορδόνια ταιριάζουν στην κόκκινη τσόχα που περιελίσσονται σε σχηματοποιημένα φυτικά μοτίβα. Η μαύρη τσόχα κεντιέται αραιά και εναλλάξ με μπλε και πράσινο μάλλινο κορδόνι που πάνω του πατούν δίχρωμα ή τρίχρωμα κορδόνια, σχηματίζοντας κυματιστή γραμμή με θηλιές. Οι χρωματικοί συνδυασμοί είναι κίτρινο με άσπρο και κίτρινο, ανοιχτοπράσινο και πορτοκαλί. Εκτός από τα κοκκινοπράσινα, μάλλινα γαϊτάνια που διαχωρίζουν τις κεντητές ταινίες, σημαντικό ρόλο στον διάκοσμο έχουν αναλάβει και οι "κόμποι", μαύρες, μάλλινες κλωστές, στριμμένες και στερεωμένες με λευκό γαζί. Πλαισιώνουν κάθε ταινία, σχηματίζουν οι ίδιοι ταινίες και δημιουργούν διακοσμητικές μυτίτσες, όπου το σαγιάκι έχει μείνει ακάλυπτο.
Decoration & Patterns
Decoration
stylized vegetal decoration
Decorative patterns / subjects
flowers, leaves 
Height
0.770
Width
0.490
Production
Maker / Designer / Brand
women themselves, terzides, rasas, tailors
Production date range
first half of 20th century
Production place (Country | Geographic Area | Prefecture & Region)
Greece | Peloponnese | Corinth
Vocha, Perachora, Agioi Theodoroi
Material
felt
silk cord
small woollen tassels
wool cordon
woolen cord
wool yarn
Techniques
applique
embroidery, terzidiko (gold tailored)
handwoven fabric, nerotrivi (fulling-tub)
Use
User
woman
Occasion
festive
Date range
first half of 20th century
Place of use (Country | Geographic Area | Prefecture & Region)
Greece | Peloponnese | Corinth
Vocha, Perachora, Agioi Theodoroi
Acquisition
Acquisition method
Purchase
Acquisition date (circa)
18/2/1963
Documentation
Research bibliographic references
Hadjimichali, A. 1978,Λαϊκή Φορεσιά. Οι φορεσιές με το σιγκούνι, vol. 1, (Giannara-Ioannou, T. ed., Athens, Melissa publications. 
Papantoniou, Ι. 1976, "Οι χωρικές φορεσιές της Αργολιδοκορινθίας", Proceedings of the 1st International Conference of Peloponnesean Studies, Athens. 

Image license

Use the file or the thumbnail of the image according to the license:
CC BY-NC-ND 4.0

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives