sleeveless overcoat 8309/7
Sigouni from Argolida
Sigouni from Argolida
Sigouni from Argolida
Sigouni from Argolida
Sigouni from Argolida, back
Sigouni from Argolida, back
"Small pocket" and lagioli with flowers
"Small pocket" and lagioli with flowers
Flower and cross at the left corner
Flower and cross at the left corner
Base embroidery
Base embroidery
Side embroidery
Side embroidery
Object Identity
Object ID Number
8309/7
Object name
sleeveless overcoat
Other / Local name
sigouni, siagouna, gouna
Style
costume with sigouni (sleeveless woollen coat)
Production date range
end of 19th century - beginning of 20th century
Part of outfit
No
Physical Description
Description
Σιγκούνι, το κύριο τμήμα στις φορεσιές της Αργολιδοκορινθίας. Λέγεται ότι οι γυναίκες δεν το αποχωρίζονταν ούτε στον ύπνο τους, θεωρώντας ντροπή να τις δεί άντρας χωρίς αυτό. Φαίνεται ότι ο παλαιότερος τύπος σιγκουνιού ήταν μακρύς, φθάνοντας ως κάτω από την περιφέρεια. Σε πολλά χωριά της Αργολίδας το σιγκούνι κόντηνε αισθητά αλλά περέμενε λευκό και με ίδια κοπή όπως το παλιό. Το μάλλινο ύφασμα στο φυσικό του χρώμα ύφαιναν οι ίδιες οι γυναίκες που, στην συνέχεια, το πήγαιναν στη νεροτριβή για να γίνει σαγιάκι ή ράσικο, όπου αποκτούσε φάρδος γύρω στα 35εκ. Ο τερζής ή ρασάς αναλάμβανε να το κόψει και να το ράψει. Στην ορεινή Αργολίδα και την ορεινή Κορινθία τα λευκά σιγκούνια έπαψαν να φοριούνται γύρω στο 1900. Το
σιγκούνι ράβεται με τρόπο ώστε οι δυο λόξες, που αρχίζουν από τη μέση περίπου, να εξέχουν τριγωνικά προσθέτοντας φάρδος στην περιφέρεια. Λίγο ψηλότερα από τη μέση, κρέμονται, εσωτερικά δυο μαύρα κορδόνια από στριμμένη κλωστή. Η πλάτη αποτελείται από δυο φύλλα που γυρίζουν μπροστά, φθάνοντας ως το μέσον του κάτω ανοίγματος των χεριών, και που διακόπτονται από τα λαγκιόλια. Δύο ίσια, μπροστινά φύλλα ενώνονται με τα φύλλα της πλάτης, ενώ τα λαγκιόλια τα σπρώχνουν να σταυρώσουν μπροστά. Όλα τα ανοίγματα του σιγκουνιού περιβάλλονται από πυκνό κέντημα, που στο μπροστινό άνοιγμα έχει πλάτος 7εκ., στην μπορντούρα της βάσης 13εκ., στο πίσω άνοιγμα των χεριών φθάνει τα 10εκ., έτσι που μόνο μια στενή λωρίδα από το λευκό σαγιάκι μένει ακάλυπτη ενώ, καθώς το κέντημα της πλάτης συνδυάζεται και με το πλαϊνό κατακόρυφο κέντημα, κάτω από το άνοιγμα του χεριού, αποκτά συνολικό πλάτος σχεδόν 20εκ. Στην μπροστινή δεξιά πλευρά, ανάμεσα στις δυο ζώνες του κεντήματος, έχει κεντηθεί μικρό ορθογώνιο με κατακόρυφο άνοιγμα στο κέντρο, ένα ψεύτικο τσεπάκι. Το βάθος του κεντήματος δεν φτιάχνουν μαύρα αλλά καστανόμαυρα νήματα που ανάμεσά τους ξεχωρίζουν, κεντημένες με γεράνια (μπλε) και μπουρμπουνιά (πράσινα) μαλλιά, οριζόντιες και κατακόρυφες ταινίες με διασταυρούμενα ζιγκ-ζαγκ που σχηματίζουν ρόμβους και "Χ". Το μπλε χρώμα μωβίζει ελαφρά και το πράσινο έχει δυο αποχρώσεις. Η σκούρα σχηματίζει τα πλαίσια στις ταινίες και μόνο στην αριστερή πλευρά συμμετέχει στην μπορντούρα της βάσης. Το ανοιχτοπράσινο έχει τουν κύριο διακοσμητικό ρόλο που, και αυτό, εμφανίζει μια λαδοπράσινη και μια ανοιχτότερη απόχρωση, προς το τσαγαλί. Ο χρωματικός συνδυασμός του πράσινου και του μπλε είναι τέτοιος, ώστε προβάλλονται τα "Χ¨" και όχι οι ρόμβοι. Η τελευταία από κάτω ταινία της βάσης εμφανίζει πάνω στο σκούρο φόντο μικρούς σκουροπράσινους και μπλε στύλους ενώ οι άλλες εσωτερικές μπορντούρες του κεντήματος διανθίζονται με αραιές, ανοιχτοπράσινες πινελιές. Στο τελείωμά τους, οι διακοσμητικές βελονιές που προβάλλονται πάνω στο λευκό σαγιάκι δίνουν στο κέντημα τη χάρη της δαντέλας. Με διακοσμητικές βελονιές σημειώνονται και οι ραφές στα λαγκιόλια, ενώ η μικρή, πλάγια γραμμή μέσα στο λαγκιόλι είναι καθαρά στολίστική και δεν αντιστοιχεί σε ραφή. Πάνω σε κάθε λαγκιόλι έχουν κεντηθεί τέσσερα σχηματικά λουλούδια, το ένα μέσα στο τριγωνάκι που δημιουργεί η ψευδοραφή. Τα περισσότερα είναι δίχρωμα και αποτυπώνονται με τον συνδυασμό κατακόρυφου και οριζόντιου σταυρού. Πάνω από τη μπορντούρα της βάσης στην αριστερή πλευρά, διπλός και μονός σταυρός. Μάλλινο γαϊτάνι γαρνίρει ολόγυρα το σιγκούνι.
Decoration & Patterns
Decoration
geometric decoration 
Decorative patterns / subjects
lozenges, zig-zag
Decoration
stylized vegetal decoration
Decorative patterns / subjects
flowers
Height
0.700
Width
0.590
Production
Maker / Designer / Brand
women themselves, terzides, rasas
Production date range
end of 19th century - beginning of 20th century
Production place (Country | Geographic Area | Prefecture & Region)
Greece | Peloponnese | Argolis
Argolis
Material
wool thread
wool yarn
Techniques
embroidery
handwoven fabric, nerotrivi (fulling-tub)
Use
User
woman
Occasion
everyday
Date range
end of 19th century - beginning of 20th century
Place of use (Country | Geographic Area | Prefecture & Region)
Greece | Peloponnese | Argolis
Argolis
Acquisition
Acquisition method
Gift
Collector
Papantoniou Ioanna
Acquisition date (circa)
15/2/1973
Documentation
Research bibliographic references
Hadjimichali, A. 1978,Λαϊκή Φορεσιά. Οι φορεσιές με το σιγκούνι, vol. 1, (Giannara-Ioannou, T. ed., Athens, Melissa publications. 
Papantoniou, Ι. 1976, "Οι χωρικές φορεσιές της Αργολιδοκορινθίας", Proceedings of the 1st International Conference of Peloponnesean Studies, Athens. 

Image license

Use the file or the thumbnail of the image according to the license:
CC BY-NC-ND 4.0

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives