sleeveless overcoat 1046/1,α
Sayiaki, front
Sayiaki, front
Sayiaki, front
Sayiaki, front
Sayiaki, back
Sayiaki, back
Embroidered joint and kacha
Embroidered joint and kacha
Lagioli, bottom opening and embroidery at the basis
Lagioli, bottom opening and embroidery at the basis
Object Identity
Object ID Number
1046/1,α
Object name
sleeveless overcoat
Other / Local name
sayiaki
Style
costume with sigouni (sleeveless woollen coat)
Production date range
beginning of 20th century
Part of outfit
Yes
Physical Description
Description
Λευκός, αμάνικος, μακρύς επενδύτης, ανοιχτός μπροστά, βασικό εξάρτημα της πωγωνίσιας φορεσιάς, που φοριέται πάνω από το πουκάμισο (ρουτί) και είναι κοντύτερος απ' αυτό. Φτιαγμένος από ντόπια μαλλιά, υφασμένος, νεροτριβιασμένος και στολισμένος με άσπρα γαϊτάνια είναι σεγκούνι, ενώ φτιαγμένος από "καλύτερο", αγοραστό ύφασμα, στολισμένος με μαύρα γαϊτάνια, και ίσως και αγοραστές, κόκκινες φούντες και κουμπιά είναι σαγιάκι. Το σαγιάκι φορούν οι νιόνυφες και όσες παντρεμένες γυναίκες δεν είναι μεγάλες σε ηλικία, ενώ σεγκούνι φοριέται από τις ανύπαντρες, τις ηλικιωμένες και τις χήρες ή τις πενθούσες, επειδή θεωρείται "σκέτο", καθώς το άσπρο γαϊτάνι δεν φαίνεται. Τόσο το σεγκούνι όσο και το σαγιάκι έχουν το ίδιο κόψιμο, και τα δύο στολίζονται μπροστά με επίρραπτη, αγοραστή τσόχα (ρούχο) σε σκούρα χρώματα. Το σαγιάκι είναι
φτιαγμένο από ένα πίσω φύλλο, τη "μάνα", με πλάτος 23-24εκ., που συνεχίζει στα δυο μπροστινά/πλαϊνά φύλλα πλ. 10-11εκ. Με το μπροστινό φύλλο ενώνεται το "μπροστάρι", που ανεβαίνει λοξά με πλάτος 23εκ. στη βάση του και 7εκ. κάτω από το γιακά. Στο μπροστάρι της δεξιάς πλευράς, έχει προστεθεί στη βάση του λωρίδα 10εκ. Τα φύλλα της "μάνας", που φθάνουν περίπου ως τη μέση του ανοίγματος της μασχάλης, ενώνονται εκεί με μακρόστενο, τριγωνικό κομμάτι πανιού που φθάνει ως το πίσω φύλλο για να συνδεθεί μαζί του με θηλιές από καφέ, μεταξωτό γαϊτάνι. Στον άξονα του πίσω ανοίγματος του χεριού και της κεντητής ένωσης, αρχίζει το λαγκιόλι. Η μύτη, του στο κέντρο και σε μήκος 13εκ., έχει "τσιμπηθεί", δημιουργώντας δυο δίπλες, τις κάχες, που στολίζονται με μαύρο, μεταξωτό γαϊτάνι. Το λαγκιόλι έχει, σε ύψος 13εκ. από το τελείωμά του, άνοιγμα με δυο θηλιές. Ακριβώς από πάνω του το ύφασμα έχει και πάλι "τσιμπηθεί", με κόκκινη κλωστή αυτή τη φορά που σχηματίζει στη μια πλευρά μικρές, διακοσμητικές βελονιές. Σφηνοειδείς χαρακτήρες από γκρίζα κλωστή περιβάλλουν τη βάση του ανοίγματος. Λοξά και πίσω από τους ώμους, το σαγιάκι έχει κοντύνει με μαύρες σταυροβελονιές. Επίρραπτο μαύρο ρούχο στολίζει τον μικρό, όρθιο γιακά, και σχηματίζει δυο κατακόρυφες λωρίδες (πλάτους 11εκ.), που πλαισιώνουν το άνοιγμα ως κάτω από τη μέση. Το ρούχο περιβάλλει εσωτερικά μαύρο, μάλλινο γαϊτάνι. Ο γιακάς και το μπροστινό άνοιγμα στολίζονται με καφέ, μεταξωτό γαϊτάνι που, στην επαφή του με το ρούχο, συνοδεύεται από μαύρο, μάλλινο κορδόνι. Κάτω από τον γιακά, κρέμονται ελεύθερες οι άκρες του καφέ γαϊτανιού. Για να μη χαλάσει η φόρμα του επενδύτη, οι γυναίκες όχι μόνο δεν κάθονταν επάνω του αλλά συχνά εφάρμοζαν το στράκωμα: "δρόσιζαν" τα ρούχα, τα δίπλωναν και τα έβαζαν κάτω από το στρώμα για να διατηρούνται οι τσακίσεις.
Decoration & Patterns
Decoration
geometric decoration 
Decorative patterns / subjects
-
Height
1.040
Production
Maker / Designer / Brand
tailors
Production date range
beginning of 20th century
Production place (Country | Geographic Area | Prefecture & Region)
Greece | Epirus | Ioannina
Pogoni
Material
felt
silk cordon
wool cord
wool cordon
wool yarn
Techniques
applique
embroidered band
handwoven fabric, nerotrivi (fulling-tub)
industrially woven textile
Use
User
woman
Status
married woman
Occasion
festive
Date range
beginning of 20th century
Place of use (Country | Geographic Area | Prefecture & Region)
Greece | Epirus | Ioannina
Pogoni
Acquisition
Acquisition method
Untraced Find
Documentation
Research bibliographic references
Antzaka-Vei, Ε. 1966, "Η τοπική ενδυμασία του Πωγωνίου", Ethnografika, vol. 10: 19-90, Nauplion, Peloponnesian Folklore Foundation. 
Hadjimichali, A. 1978,Λαϊκή Φορεσιά. Οι φορεσιές με το σιγκούνι, vol. 1, (Giannara-Ioannou, T. ed., Athens, Melissa publications. 
Papantoniou, Ι. 1996, Ελληνικές τοπικές ενδυμασίες, Nauplion, Peloponnesian Folklore Foundation. 
Vakalis, Th., Τα Άνω Ραβένια και τα Δυτικότερα Ζαγοροχώρια, Ιστορία, Πολιτισμός, Θεσμοί, Λαογραφία, Militos publications, no date recorded.

Image license

Use the file or the thumbnail of the image according to the license:
CC BY-NC-ND 4.0

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives