Λίγα λόγια

Η Βιβλιοθήκη είναι από τα πρώτα τμήματα του Λυκείου των Ελληνίδων και περιλαμβάνει περισσότερους από 32.000 τόμους.

Στο αναγνωστήριό της οι ερευνητές μπορούν να μελετήσουν εκδόσεις λαογραφικού ενδιαφέροντος, ενώ οι συνδρομητές μπορούν να δανειστούν λογοτεχνικές και ιστορικές εκδόσεις.

Τα τελευταία χρόνια έχει θεσμοθετηθεί η δράση των «Συναντήσεων της Δευτέρας», στο πλαίσιο των οποίων εκλεκτοί ομιλητές παρουσιάζουν ποικίλα θέματα διά ζώσης ή και διά διαδικτύου.

Ιστορικό σύστασης

Η Βιβλιοθήκη συστάθηκε λίγους μήνες μετά την ίδρυση του Λυκείου των Ελληνίδων, τον Σεπτέμβριο του 1911.

Ο πρώτος δωρητής της, ο Αιγυπτιώτης επιχειρηματίας Ηρακλής Βόλτος, προσέφερε 5000 δραχμές για τη συγκρότηση και την επίπλωσή της και λόγω της δωρεάς του αυτής, ανακηρύχθηκε Ευεργέτης του ΛτΕ. Η προτομή του, έργο της Ελένης Γεωργαντή, βρίσκεται σήμερα στις κεντρικές αίθουσες επί της οδού Δημοκρίτου 14.

Ηρακλής Βόλτος. «Εφημερίς των Κυριών» τχ 1010 (1911) σ. 1715
Ηρακλής Βόλτος. «Εφημερίς των Κυριών» τχ 1010 (1911) σ. 1715
Η προτομή του Ηρακλή Βόλτου, έργο της Ελένης Γεωργαντή
Η προτομή του Ηρακλή Βόλτου, έργο της Ελένης Γεωργαντή

Αρχικά η βιβλιοθήκη διέθετε δύο αναγνωστήρια και δανειστική βιβλιοθήκη με ιδιαίτερα τμήματα για παιδιά και για νέες.

Αυτοτελές τμήμα η Βιβλιοθήκη έγινε το 1914 και Έφοροι διετέλεσαν οι: Ειρήνη Αλεξανδρή και Θεοδώρα Ηπίτου, Ευφροσύνη Εμπεδοκλή, Ρίτσα Βαρβιτσιώτη, Κατίνα Παπαφλέσσα, Λιλή Μάρδα και Μάρω Ζαχαράκη, ενώ σήμερα Έφορος είναι η Σοφία Σαλαπάτα.

Από το 1935, με την εγκατάσταση του Λυκείου στο κτήριο της οδού Δημοκρίτου 14, η Βιβλιοθήκη βρήκε το χώρο της σε αίθουσα του υπογείου, εκεί όπου λειτουργεί μέχρι σήμερα. Το 2017 οι χώροι της ανακαινίστηκαν πλήρως. Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη ανέλαβε τη μεταφορά όλων των βιβλίων στις εγκαταστάσεις του για την απεντόμωσή τους. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, μέρος των συλλογών της Βιβλιοθήκης μεταστεγάστηκε, το 2021, στο Μέγαρο Αντωνοπούλου επί της Λεωφόρου Αλεξάνδρας 4.

Το 2004 η Βιβλιοθήκη στελεχώθηκε με βιβλιοθηκονόμο, ενώ το 2005 επαναλειτούργησε η Παιδική Δανειστική Βιβλιοθήκη.

Από τον χώρο της Βιβλιοθήκης
Από τον χώρο της Βιβλιοθήκης
Άποψη της Βιβλιοθήκης
Άποψη της Βιβλιοθήκης
Συλλογές

Αυτή τη στιγμή η Βιβλιοθήκη διαθέτει πάνω από 32.000 τόμους με ιδιαίτερο βάρος στη Λαογραφία.

Στις συλλογές της περιλαμβάνονται λογοτεχνικοί τίτλοι, ποίηση, δοκίμια, αρχαία ελληνική γραμματεία, φιλοσοφία, ιστορία, λαογραφικά περιοδικά, καθώς και ένας σημαντικός αριθμός λευκωμάτων, ενώ κόσμημα της συλλογής είναι η πλήρης σειρά της Εφημερίδος των Κυριών.

Το πρώτο φύλλο της Εφημερίδος των Κυριών
Το πρώτο φύλλο της Εφημερίδος των Κυριών

Σήμερα η πρόσβαση στη Βιβλιοθήκη από ερευνητές και συνδρομητές γίνεται κατόπιν αποστολής σχετικού αιτήματος στο παρακάτω email:

Δραστηριότητα

Τη δεκαετία του 1920 λειτούργησε λαϊκή παιδική βιβλιοθήκη και αναγνωστήριο για την υποστήριξη της δράσης των τμημάτων Μητέρων και Παιδαγωγών και Παιδικής Αδελφοσύνης.

Με την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου όλες οι εισπράξεις από τις συνδρομές της Δανειστικής Βιβλιοθήκης και οι δωρεές προς το τμήμα διετέθησαν στη Μέριμνα του Στρατιώτου, δωρίθηκαν βιβλία και περιοδικά στους τραυματίες, ενώ μέλη του τμήματος έστελναν δέματα και γράμματα σε στρατιώτες στο μέτωπο. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής οι εισπράξεις από τις συνδρομές της Βιβλιοθήκης πρόσφεραν σημαντικά έσοδα στο Λύκειο.

Από τη δεκαετία του 1950 οργανώνονταν στον χώρο της «Φιλολογικαί συγκεντρώσεις» και συντασσόταν «Φιλολογικό Δελτίο» με κριτική των νέων προσκτήσεων της.

Η Βιβλιοθήκη εξακολουθεί μέχρι σήμερα να εμπλουτίζει τη συλλογή της με αγορές και δωρεές, με έμφαση πάντα στη Λαογραφία και παράλληλα οργανώνει αποστολές βιβλίων σε απομακρυσμένα σχολεία και βιβλιοθήκες σωφρονιστικών ιδρυμάτων.

Επίσης, στη Βιβλιοθήκη λαμβάνουν χώρα –διαδικτυακά και δια ζώσης- κύκλοι ομιλιών υπό τον γενικό τίτλο «Συναντήσεις της Δευτέρας», καθώς και «τέια» με σχετική θεματολογία.

Ενημερωθείτε για τις προηγούμενες αλλά και τις τρέχουσες Δράσεις του τμήματος Βιβλιοθήκης